sobota, 28 czerwca 2014

Omlet po Amerykańsku

Porcja: 1 osoba
Czas: 15 minut
Kalorie: 250 kcal  


Składniki:
  • 2 jajka
  • łyżka mąki żytniej*
  • łyżka mleka*
  • 2 plasterki szynki
  • ząbek czosnku
  • kilka liści szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • sól , pieprz
* mleko i mąkę można dodawać w zależności od konsystencji. ( jeśli zbyt gęsta dodajemy mleka, a jeśli zbyt rzadka dodajemy mąki)

Przygotowanie:
  1.  W misce rozdrabiamy mąkę z mlekiem. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
  2. Dodajemy żółtka. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do reszty ciasta.
  3.  Szpinak drobno kroimy i dusimy na patelni dodając ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kwadraciki.
  4. Szpinak z szynką wrzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy.
  5. Wylewamy ciasto na patelnię i smażymy na łyżce oliwy z oliwek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz