Porcja: 2 osoby
Czas: 10 minut
Kalorie : 100 kcal
Składniki:
- Puszka łososia
- 25 dag szpinaku
- czerwona papryka Jalapeno
- żółta papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Liście szpinaku pociąć na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. ( odciąż łodyżki)
- Papryki pokroić w paseczki. Wrzucić do miski.
- Cebulę pokroić na krążki i dodać wraz z łososiem.
- Wymieszać. Dodać soli i pieprzu.
Porcja: 1 osoba
Czas: 15 minut
Kalorie: 250 kcal
Składniki:
- 2 jajka
- łyżka mąki żytniej*
- łyżka mleka*
- 2 plasterki szynki
- ząbek czosnku
- kilka liści szpinaku
- oliwa z oliwek
- sól , pieprz
* mleko i mąkę można dodawać w zależności od konsystencji. ( jeśli zbyt gęsta dodajemy mleka, a jeśli zbyt rzadka dodajemy mąki)
Przygotowanie:
- W misce rozdrabiamy mąkę z mlekiem. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
- Dodajemy żółtka. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do reszty ciasta.
- Szpinak drobno kroimy i dusimy na patelni dodając ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kwadraciki.
- Szpinak z szynką wrzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy.
- Wylewamy ciasto na patelnię i smażymy na łyżce oliwy z oliwek
Porcja: 4 osoby
Czas: 25 minut
Kalorie : > 100 kcal
Składniki:
- główka kapusty
- woda do zalania
- szczypta gałki muszkatołowej
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę drobno pokroić. Koperek posiekać.
- Kapustę przełożyć do garnka i wsypać koperek. Zalać wodą.
- Dodać sól , pieprz i szczyptę gałki. Gotować do miękkości.
Porcja: 1 osoba
Czas: 5 minut + czas mrożenia
Porcja : ok 150 kcal
Składniki:
- 1 banan
- kilka orzechów
- 3 łyżki mleka ( w zależności od upodobania)
Przygotowanie:
- Banana zblenderować, dodać posiekane orzechy.
- Dolać mleko i dokładnie wymieszać.
- Zamrozić.
Porcja: 2 osoby
Czas: 20 minut
Kalorie: 150 kcal na porcje
Składniki:
- 2 pstrągi
- natka pietruszki
- płatki migdałów ( 20 gram)
- cytryna
Przygotowanie:
- Rybę skropić cytryną, dodać sól i pieprz. Piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni
- Natkę posiekać i zblenderować..
- Migdały sprażyć lekko na patelni.
- Na gotową rybę położyć zblenderowaną natkę oraz posypać prażonymi migdałami.
Liczba sztuk : 8
Czas : 1 godzina
Kalorie: 250 kcal na porcje
Składniki:
- 0,5 kg mąki żytniej
- 0,5 szklanki wody
- 25 gram drożdży
- łyżeczka soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Ze składników uformować ciasto ( drożdże rozpuścić w wodzie przed dodaniem)
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut i znowu wyrobić.
- Pozostawić do wyrośnięcia
- Ciasto podzielić na 8 części i uformować bułeczki
- Piec ok 20 minut w 230 stopniach
Porcja: 4 osoby
Czas : 30 minut
Kalorie: 300 kcal na porcję
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki kurkumy ( do koloru)
- 2 białka
- 2 żółtka
- wiśnie
Przygotowane:
- Do mąki dodać mleko, proszek do pieczenia , kurkumę i żółtka. Zmiksować.
- W oddzielnym naczyniu ubić białka i dodawać powoli do ciasta z mąki.
- Zmiksować. Zapiec w gofrownicy i podawać z wiśniami.
Porcja : 2 osoby
Czas: 25 minut
Kalorie: 300kcal na porcje
Składniki:
- 20 dag indyka
- torebka ryżu
- szklanka bulionu
- 100gram zielonej fasolki
- 2 papryki pepperoni
- cebula
- 1 łyżeczka Curry
- 2 łyżeczki pikantnej papryki w proszku
- 3 łyżki jogurtu
Przygotowanie:
- Posiekaną cebulę dusimy z Curry i papryką w proszku. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę.
- Pepperoni kroimy w krążki i dodajemy do mięsa.
- Wlewamy szklankę bulionu i dusimy 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w paski zieloną fasolkę. Dusimy. Na koniec zaprawiamy jogurtem
- Podajemy w półmisku lub głębokim talerzu.
Porcja: 4 osoby
Czas : 30minut
Kalorie: 350 kcal na porcje
Składniki:
1. Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 gram masła
- 1 jajko ( jedno do ciasta)
- sól
2. Farsz:
- 200 gram szpinaku
- 4 jajka
- 6 łyżeczek parmezanu
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ciasto zgnieść z podanych składników i rozdzielić na 4 części.
- Szpinak udusić z czosnkiem + sól, pieprz
- Ułożyć ciasto w foremkach, do środka ułożyć szpinak i posypać parmezanem. Na koniec wbić jajko.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni
Porcja: 2 osoby
Czas : 20 minut
Kalorie : 150 kcal na porcje
Składniki:
- 2 płaty ryby
- 10 dag kurek
- jogurt 150ml
- 2 łyżki koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rybę natrzyj solą i pieprzem, piecz ok 15 minut w temperaturze 200 stopni
- Kurki uduś ok 15 minut ( przypraw)
- Koperek posiekaj i wymieszaj z jogurtem
- Rybę wyjmij z piekarnika , nałóż kurki i polej jogurtem
Porcja: 2 osoby
Czas: 20 minut
Kalorie: 150 kcal na porcje
Składniki:
- 2 płaty ryby
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki pokrojone w plasterki uduś na patelni, dodaj posiekaną cebulę. Duś pod przykryciem przez ok 5 minut.
- Dodaj tymianek a następnie pomidory i przecier pomidorowy
- Posyp solą i pieprzem.
- Sos przelej do naczynia żaroodpornego.
- Rybę natrzyj solą i pieprzem a następnie ułóż na sosie.
- Piecz przez ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Porcja: 2 osoby
Czas: 5 minut
Kalorie : 50 kcal na porcje
Składniki:
- 1 Czerwona papryka
- 1 brzoskwinia
- 1/2 czerwonej cebuli
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebule pokrój w krążki i skrop sokiem z cytryny
- Paprykę potnij w paseczki a brzoskwinie w plasterki
- Wymieszaj i podawaj na półmisku
Pędzimy do przodu!
By zdarzyć na czas!
Egzamin ,wiadomość
Pospiesza wciąż nas!
STOP!
Teraz pora na inny obowiązek, który choć konieczny to niesamowicie przyjemny. Wyobraźcie sobie aromatyczny zapach świeżo przypieczonego kurczaka w nucie bazylii, do tego chrupiące warzywa z odrobiną greckiego jogurtu i wiosenne ziemniaczki ze świeżym koperkiem. Czy naprawdę mrożona pizza i cola to lepszy wybór?
Warto poświęcić kilka minut by zjeść cos zarówno smaczego jak i zdrowego! :
Zapraszam do mojej hipokuchni w której znajdziecie same zdrowe przepisy, zgodne z dietą o niskim IG!
Odżywiać się zdrowo nie znaczy nudno i bez smaku! Wystarczy spojrzeć ile natura dała nam wspaniałych owoców, warzyw i przypraw. Świat kulinarny to świat barw i smaków do którego serdecznie zapraszam!
Smacznego! :)
Porcja: 2 osoby
Czas : 20 minut
Kalorie: 300 kcal na porcje
Składniki:
- 200gram piersi z kurczaka
- torebka kaszy jęczmiennej
- 1 pomidor
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować ( ok 15 minut)
- Mięso przyprawić solą i pieprzem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut
- Pomidor pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Posolić
- Wymieszać kaszę z pomidorami, cebulą i oliwkami.
- Mięso pokroić i ułożyć na kaszy z warzywami